Implantat

Et implantat er et “fremmedlegeme” som indopereres i den menneskelige organisme, for at erstatte en tabt funktion. Et tand implantat er en skrue, som opereres ind i kæben med det formål, at fæstne en protetisk tanderstatning. Et enkelttand implantat fungerer således som tandrod for en krone. Flere implantater kan bære en bro eller støtte og fæstne en aftagelig protese.

Anvendelsesområde

Når der mangler tænder, og der findes nok knogle, kan der indsættes implantater. Dette forudsættes, at der ikke er en alternativ, konventionel behandling, som er lige så tilfredsstillende – og måske billigere.

Lykkes implantatbehandling?

Det er videnskabeligt dokumenteret, at implantater kan vokse fast og fungere i mange
år. Implantat behandling er imidlertid så ny, at holdbarheden i en del kliniske situationer ikke er kendt, men de nyeste undersøgelser viser, at et implantat sandsynligvis holder ligeså længe som kroner eller broer. Man ved, at rygere mister oftere implantater end ikke rygere, og det er sandsynligt, at knogleskørhed er en ugunstig forudsætning for vellykket implantatbehandling. Når implantater er helet ind i kæben og fungerer efter hensigten, skal de kontrolleres hos tandlægen med passende mellemrum.